הוראת שעה

האוניברסיטה העברית, המלומדים היהודים והפרידה מאירופה

תערוכה חדשה משותפת לאו​ניברסיטה העברית ולספרייה הלאומית עוקבת אחר שבעה מלומדים שהחלו את דרכם המקצועית בגרמניה והנסיבות הדרמטיות בגרמניה ובאירופה בכלל הביאו אותם לאוניברסיטה העברית בשנותיה הראשונות. 


התערוכה מציגה את רצף האירועים של אותם אינטלקטואלים שפוטרו או נעקרו שלא מרצונם ממולדתם בתקופת עליית הנאצים  ועל השתלבותם - לעיתים תוך קשיים רבים – במוסד המתפתח.
באמצעות חומרים מאוספי הספרייה הלאומית ומארכיון האוניברסיטה העברית יוצגו לקהל בפעם הראשונה מסמכים, מכתבים ותיקים אישיים של שבעה מלומדים שפועלם המקצועי והאקדמי ניכר עד היום.

לצד שולחנות תצוגה עם אותם מכתבים, יומנים, תעודות ומסמכים המתעדים את דרכם הפתלתלה של אותם שבעת המלומדים, במרכז התערוכה ניצב "שולחן הסטודנטים". על שולחן זה מוצגים תשעה תיקים שמייצגים את רבבות הפניות של צעירים יהודים ממרכז ומזרח אירופה שבקשו להתקבל לאוניברסיטה העברית ולזכות ברישיון עלייה (סרטיפיקט) שיחלצם מאירופה הבוערת.

המבקרים בתערוכה מוזמנים לשבת סביב השולחן ובדומה לוועדת קבלה - לעיין בתיקים ולחוות את הדילמות והקונפליקטים שעמדו בפני האוניברסיטה - האם לשמור על רמה אקדמית נאותה, להקפיד על קבלת תשלום שכר לימוד (שרבים מהסטודנטים לא יכלו להתחייב עליו) ובין מחויבותה להצלתם.

הוראת שעה

דברי ברכה

ד"ר סוזנה ואזום-ריינר, שגרירת גרמניה בישראל
פרופ' ברק מדינה, רקטור האוניברסיטה העברית
דוד בלומברג, יו"ר דירקרטוריון הספרייה הלאומית 
פרופ' יפעת וייס, האוניברסיטה העברית ומכון דובנוב, מנהלת הפרויקט 
עדי לבני, האוניברסיטה העברית, רכזת הפרויקט

סיור מודרך בתערוכה בהדרכת האוצרות עדה ורדי ועדי לבני 

לדף התערוכה הספריה הלאומית